De uitzending over olijfolie van de Keuringsdienst van Waarde gezien vorige week?
Als we de supermarkt moeten geloven, heb je voor elke toepassing een speciale variant olijfolie nodig. De olie die van de van de boom geplukte olijven wordt geperst is een Vergine olijfolie. In Frankrijk heet dit Vierge en in Spanje Virgen. Het betekent letterlijk 'maagdelijk', hetgeen verwijst naar ongerepte olijven. Extra Vergine betekent dat het olie van de eerste pers is, het neusje van de zalm, dus. Van de olijven die op de grond zijn gevallen wordt ook olie gemaakt, maar deze is van veel mindere kwaliteit. Er moet van alles mee gedaan worden om deze olie geschikt te maken voor consumptie en in dit (raffinage) proces verdwijnen ook de gezonde eigenschappen van de olie. Het resultaat? Een olijfolie die geen geur, kleur of smaak heeft. Daar wordt een klein percentage Extra Vergine olie aan toegevoegd, anders mag het de naam olijfolie zelfs niet dragen. Veel van dit soort olijfolie staat op de schappen in de Nederlandse supermarkten, met misleidende etiketten!
Wat in het programma ook aan de kaak wordt gesteld is het wijdverbreide misverstand dat je (extra) Vergine olijfolie alleen voor salades kunt gebruiken. Het blijkt dan men in mediterrane landen lustig bakt in Vergine olijfolie. (Minder in extra Vergine, maar dat heeft vooral met de prijs ervan te maken.) Dat je in olijfolie niet kan bakken, deed menig mediterraan voorhoofd fronzen. Net zoals het verhaal dat de geraffineerde olie die je in de Nederlandse winkel koopt soms net zo duur is als de Vergine olie. Dit en meer olijfolie-weetjes in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde op 5 februari 2024, terug te kijken op NPO start. Een aanrader!
Wellicht ten overvloede: de olie die je bij mij koopt is dus die Extra Vergine olijfolie! Puur natuur en vol kleur, geur én smaak!
Reactie plaatsen
Reacties