Fleurs verhaal

Ligurië, een Italiaanse provincie, is een smalle strook land die aan de Middellandse zee grenst en zich uitstrekt van Ventimiglia in het Westen tot aan de Toscaanse stad Carara in het Oosten. In de ‘rug’ wordt de provincie begrenst door heuvels en bergen, o.a. de Ligurische Alpen en de Ligurische Appenijnen. De olijfolie die ik aanbied, komt uit de omgeving van La Spezia, een havenstad in het Oosten van Ligurië.

De olijfboomgaarden in dit veelal steile kustgebied zijn aangelegd op terrassen; smalle stroken land die ‘leunen’ op natuurstenen muurtjes. Prachtig voor het oog, maar je vraagt je af hoe de mensen die olijfgaarden bijhouden en de olijven oogsten. We hebben ons laten vertellen dat dit inderdaad niet eenvoudig is, maar de combinatie van de rotsachtige bodem, de nabijheid van de zee en de bescherming tegen wind door de bergen levert zulke goede olie op, dat men het ongemak voor lief neemt. Vooral de Razzola olijfsoort gedijt goed in het gebied, maar ook de Taggiasca (alleen in Ligurië te vinden!), Frantoio, Leccino, Pendolino, Lantesca, Castelnovina, Moraiolo en Prempesa olijven vind je hier.

Eind oktober begint de oogst. Netten worden onder en rondom de bomen gedrapeerd om vallende olijven op te vangen, her en der hoor je het getik van harkjes op de bladeren of het gezoem van apparaten waarmee olijven uit de bomen worden getrild. Maar de meeste worden nog met de hand geplukt; tijdrovend en arbeidsintensief, maar op dit soort terrein brengt dit de meeste olijven op. Na de pluk worden de olijven zo snel mogelijk naar een frantoio, olijfpers, gebracht om te voorkomen dat ze ranzig worden. Daar worden bladeren en steentjes verwijderd en de olijven gewassen in water op kamertemperatuur, waarna ze koud geperst worden. Het resultaat van deze (eerste) koude persing is een olio extra vergine d'oliva Ligure.

Ik heb nu twee soorten olijfolie in de aanbieding. beide zijn eind 2022  gemaakt.  Eén is geperst door een boerencoöperatie, waar diverse ‘kleine’ olijfboeren rondom La Spezia bij aangesloten zijn. De andere is geperst in Lerici door de olijfboer zelf, van zijn olijven uit gaarden rondom de Baai van de Poëten. Hier groeien de olijfbomen op de smalle terrassen op de steile hellingen van Montemarcello die direct achter de baai beginnen.  

Om je een idee te geven van de persoon achter deze webwinkel … Ik ben Fleur Tammes. Ik woon aan de rand van de Veluwe in De Steeg, op loopafstand van de bossen waar ik dagelijks met mijn honden van geniet. Het idee om op deze manier olijfolie en andere lekkere producten uit Ligurië aan te bieden, ontstond in de zomer van 2022, toen ik weer een paar dagen bij mijn zus logeerde in de buurt van La Spezia en genoot van allerlei lekkers uit de regio, zoals goede olijfolie, pesto, heerlijke olijven, visjes die door Angelo Parodi in prachtige blikjes worden verpakt en lokaal gemaakte pasta’s.

Ik ben slechthorend en heb slechte ogen. Sinds een jaar of wat heb ik een cochleair implantaat (CI), waardoor ik in staat ben om gesprekken te voeren en voor mijn slechte ogen bestaan allerlei hulpmiddelen, zoals mijn telefoon. Daar lees ik de krant op en maak ik foto’s van wat ik niet kan lezen mee, zodat ik het op mijn telefoon kan vergroten en wel kan lezen. Natuurlijk is het vervelend om niet goed te kunnen horen en zien, maar het is nog vervelender als mensen denken dat je daardoor beter af bent met ‘beschut’ werk. Ik heb zulk werk gedaan, maar werd er niet gelukkig van.

Voor mezelf beginnen met deze webwinkel is spannend, maar ook heel erg leuk. Ik hou van de producten die ik aanbied en zie allerlei mogelijkheden om het assortiment uit te breiden. Nu doe ik dat met in Bolivia van afvalplastic gemaakte boodschappentassen, meegebracht door een Boliviaanse vriendin. Ze hebben niks met Italië te maken, maar zijn wel erg vrolijk, handig en ijzersterk.

Ik zal vast wel problemen tegenkomen,  zoals het vullen van de flessen en het plakken van de etiketten, maar ook daar vind ik wel oplossingen voor.