De Keuringsdienst van Waarde besteedde aandacht aan een product dat ik ook verkoop; Balsamico azijn. De ene Balsamico is de andere niet, dat moge duidelijk zijn. Er is veel kaf onder het koren. De term Balsamico azijn is niet beschermd, dus gaan fabrikanten aan de haal met het originele recept en maken goedkopere versies van bijvoorbeeld appels, honing en suikerbieten. Gegarandeerde traditionele Aceto Balsamico Tradizionale wordt aangeduid met DOP. Dit is wel een beschermde naam en de azijn wordt volgens strikte regels geproduceerd in Modena of Reggio Emilia. Eerst wordt de most van lokaal geteelde druiven gekookt, dan gefermenteerd en vervolgens gerijpt in houten vaten; een rijpingsproces dat minstens 12 jaar duurt en soms langer. Dit ambachtelijke proces, de rijpingstijd (hoe langer, hoe duurder) en de beperkte productie maken dat deze Aceto Balsamico behoorlijk aan de prijs is.
Aceto Balsamico di Modena IGP is goedkoper dan Aceto Balsamico di Modena DOP. IGP is een geografische aanduiding die wil zeggen dat de azijn weliswaar uit Modena of nabije omgeving komt, maar industrieel geproduceerd is (binnen 60 dagen). Informatie op de fles kan je vertellen of er stoffen zoals kleurstoffen zijn toegevoegd.
Ik verkoop Aceto Balsamico di Modena IGP van verschillende kwaliteit in verschillende prijsklassen. En de verschillen proef je ... de Giusti (250 ml, € 15,-) is echt lekkerder dan de Ponti (500 ml, €5,50), vind ik. Maar smaken verschillen ... Ik zou zeggen; proef zelf!!

Reactie plaatsen
Reacties